Bagels! Jag älskar bagels, måste definitivt vara ett av mina favoritbröd. Äter jag frukost ute på något café väljer jag alltid bagels. Visst kan man köpa frysta bagels på de flesta mataffärer, men det gör jag aldrig då hembakade är såklart 100 gånger godare.
Detta recept är mjölkfritt, och dom blir precis lika goda som bagels som innehåller mjölk.

Du behöver:
- 50 g jäst
- 5 dl vatten
- 25 g smör
- 2 tsk salt
- 2 msk honung
- 14 dl vetemjöl special
Gör såhär:
Smält smör i en kastrull, tillsätt sedan mjölken och värm upp till rumstemperatur.
Smula sedan ner jästen i en bunke och häll på smör & vatten-blandningen, rör om noga och häll sedan i salt, honung och ca hälften av vetemjölet.
Arbeta degen ca 5 min, antingen för hand eller maskin(använder du händerna lägg till några minuter). Häll sedan i resten av mjölet och arbeta degen i maskin i 5 minuter till så degen blir smidig.
Smält smör i en kastrull, tillsätt sedan mjölken och värm upp till rumstemperatur.
Smula sedan ner jästen i en bunke och häll på smör & vatten-blandningen, rör om noga och häll sedan i salt, honung och ca hälften av vetemjölet.
Arbeta degen ca 5 min, antingen för hand eller maskin(använder du händerna lägg till några minuter). Häll sedan i resten av mjölet och arbeta degen i maskin i 5 minuter till så degen blir smidig.
Låt degen jäsa under en duk i 30-35 min. När degen jäst klart, koka upp ca 3 liter vatten och 2 msk salt.
Ta upp degen på mjölat bord, dela den i 16-17 delar, rulla varje del så den blir ca 20-24 cm långa och forma dom till ringar. Tryck ihop ändarna.
Ta upp degen på mjölat bord, dela den i 16-17 delar, rulla varje del så den blir ca 20-24 cm långa och forma dom till ringar. Tryck ihop ändarna.
Lägg i ringarna i det kokande vattnet(ca 4 åt gången) och låt dom koka i ca 2 minuter.
Lägg de kokta ringarna på en plåt med bakplåtspapper, pensla med uppvispat ägg och strö på sesamfrön.
Lägg de kokta ringarna på en plåt med bakplåtspapper, pensla med uppvispat ägg och strö på sesamfrön.
In med bagelsarna i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
Låt bagelsarna svalna under duk och voila - supergoda, mjölkfria bagels!

Tips på pålägg:
Philadelphia ost, avokado, dill, svartpeppar & havssalt.
Philadelphia ost, tomat, rödlök, svartpeppar och havssalt.
Philadelphia ost, avokado, dill, svartpeppar & havssalt.
Philadelphia ost, tomat, rödlök, svartpeppar och havssalt.

0